
Kenan Evren öldü ama hala Türkiye onun anayasası ile yönetiliyor. Herkesin şiddetle eleştirmesine rağmen yüzde 10 barajı da 12 Eylül Darbesinin bir ürünü ve ülkede hala kullanılan bir antidemokratik sistem.
Meclis dışındayken hep eleştirmelerine rağmen, iktidara gelen partiler bu seçim barajını savunur hale geliyor.
Sadece HDP açısından değil, BBP, SAADET, BTP, Vatan Partisi, HEPAR, DSP gibi partiler de mecliste olmalı. Sadece seçimlerde adını duyduğumuz partiler değil de, az da olsa Meclis’te temsil edilmeli.
Önümüzdeki yılların en önemli siyasi sonuçları hiç şüphesiz HDP’nin barajı aşıp aşmayacağıyla ilgili.
HDP barajı aşar mı?
7 Haziran seçimlerine yönelik bir tahminde bulunmak istiyorum. HDP seçimlerde barajı aşacak. Hem de kılpayı değil, yüzde 11,5 oranında bir oy alacak.
Neden bu kanıya vardım?
HDP barajı aşamayacak olsaydı, HDP yönetimi parti olarak seçimlere girmezdi.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bile (Seçilemeyeceğini bile bile Kürtler sandığa gitti) yüzde 9,7 oranında oy aldı Demirtaş. Seçime katılım oranının düşük olduğundan dolayı oranın yüksek olduğu yorumları yapılıyor. Ancak şunu da unutmamak gerek. Kürtler de tam olarak sandığa gitmedi o zamanlar. Çünkü kimin kazanacağı belliydi. Demirtaş’ın seçimi kazanma olasılığı yüzde 1 bile değildi.
Kürt siyasetini çok yakından takip eden bir isim, HDP’den aday olabilmek için kesenin ağzını açtığını biliyorum. Bu kişi bile aday olamadı. Yani aday olabilmek için bile servet harcanması, TBMM’ye girileceğine inandıklarını gösteriyor.
Ak Parti’nin nasıl bir politika izlediğini hala çözemedim. Ancak HDP’nin 8 Haziran’da mecliste olacağını umuyorum.