
Ak Parti 12 yıldır tek başına iktidar değil mi Muhammed Bey? Diye soranları duyar gibiyim. Haklısınız aslında evet Ak Parti 12 yıldır tek başına iktidar, ancak Erdoğan’ın tabiriyle, “Muktedir” değil. Muktedir’in anlamına baktığımızda; “Gücü her şeye yeten, kaderi değiştiren” anlamına geliyor. Tabi ki bu sıfat da insanoğluna bahşedilmemiş, sadece Allah’ın sıfatlarından biri.
Konuyu dağıtmadan devam edelim. Geçen günlerde Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay “2015 seçimlerinden sonra yeni anayasa yapacağız” dedi. Yani TBMM’de 4 parti varken yapılmayan Yeni Anayasa, 2015 yılındaki seçimlerden Tek Başına İktidar olarak çıkan Ak Parti tarafından yapılacak. Hemen tepki göstermeyin kehanette bulunuyorum diye. Muhtemelen Ak Parti 2015 seçimlerinde Meclis’e giren tek parti olacak. HDP’liler de bağımsız olarak 40 civarı milletvekili çıkaracaklar.
Diğer partiler mi? Ak Parti dışında hiçbir parti Meclis’e girebilmek için yeterli olan %10 barajını aşamayacak.
Nasıl ki 3 Kasım 2002 seçimlerinden sonra sadece Ak Parti ve CHP meclise girdiyse, 2015 seçimlerinde de sadece Ak Parti Meclis’e girecek.
3 Kasım 2002 seçim sonuçları şöyleydi:
Adalet Ve Kalkınma Partisi: 10.808.229 kişinin oyunu alarak % 34.28 oranına ulaştı
Cumhuriyet Halk Partisi: 6.113.352 kişinin oyunu alarak % 19.39 oranına ulaştı
Doğru Yol Partisi: 3.008.942 kişinin oyunu alarak % 9,54 oranına ulaştı
Milliyetçi Hareket Partisi: 2.635.787 kişinin oyunu alarak % 8,36 oranına ulaştı
Genç Parti: 2.285.598 kişinin oyunu alarak % 7,25 oranına ulaştı
Demokratik Halk Partisi: 1.960.660 kişinin oyunu alarak % 6,22 oranına ulaştı
Anavatan Partisi: 1.618.465 kişinin oyunu alarak % 5,13 oranına ulaştı
Saadet Partisi: 785.489 kişinin oyunu alarak % 2,49 oranına ulaştı
Demokratik Sol Parti: 384.009 kişinin oyunu alarak % 1,22 oranına ulaştı
Yeni Türkiye Partisi: 363.869 kişinin oyunu alarak % 1,15 oranına ulaştı
Büyük Birlik Partisi: 322.093 kişinin oyunu alarak % 1,02 oranına ulaştı
Bağımsızlar: 314.251 kişinin oyunu alarak % 1,00 oranında oy aldı.
Peki Meclis’e hangi partiler girdi?
Ak Parti, CHP ve Bağımsızlar. Ak Parti 363 milletvekili çıkardı.
CHP 178 milletvekili, Bağımsızlar da 9 milletvekili çıkardı.
Yani Parti olarak bakıldığında sadece Ak Parti ve CHP %10 barajını aştı.
2015 seçimlerinde sadece Ak Parti’nin ve HDP’li Bağımsızların gireceği bir Meclis tablosu görebiliriz.
Böyle bir tablo nasıl oluşabilir?
Ak Parti, 2002 yılındaki seçimlerde aldığı 34.28 oy oranıyla, TBMM’de yüzde 66’lık bir dilime sahip oldu.
Mecliste temsil edilemeyen, yüzde 10 barajına takılan partileri de Ak Parti ve CHP temsil etti. Bu nasıl bir demokrasi diyebilirsiniz. Ancak bu eskiden beri böyle. İktidar partilerinin de işine geldiğinden, hep eleştirilir ama hiç değiştirilmez.
Kamuoyunun Meclis’teki partilerden bıktığı bir dönemde, bakıyoruz ki, istifa eden vekiller yeni partiler kuruyor.
Son 1 ay içinde 3 yeni parti ortaya çıktı. Son 1 yıl içinde ortaya çıkan partiler şöyle:
Abdurrahim Karslı’nın Merkez Partisi
İdris Bal’ın Demokratik Gelişim Partisi
İdris Naim Şahin’in Ay Partisi
Emine Ülker Tarhan’ın Anadolu Partisi
Türkiye genelini görüşlere göre değerlendirdiğimiz zaman; Milliyetçi, Muhafazakar, Demokrat, Ulusalcı, Atatürkçü, Kürtçü, Dindar kesimler ortaya çıkıyor.
Yeni kurulan DGP, muhtemelen cemaatin oyuna talip olacak. Cemaat DGP’ye vermese de Merkez Parti’ye oylarını verecektir.
2011 seçimlerine göre CHP’ye oy veren yüzde 25,9’luk bir kesim vardı.
Kılıçdaroğlu’nun tutarsız politikaları ile partinin kaynayan kazana dönmesi, partinin oy oranını düşürecektir. Emine Ülker Tarhan’ın Anadolu Partisi’ni kurmasıyla, partideki muhalif vekillerin, bu partiye geçebileceği konuşuluyor. Özellikle de Muharrem İnce’nin.
CHP tabanı zaten yeni bir yönetim arayışında. CHP’nin dışındaki bu sol, ulusalcı, halkçı oluşuma CHP’nin yüzde 9’luk oyunu alabilir. Sol kesimin oylarına talip olan diğer bir isim de HEPAR lideri Osman Pamukoplu. Duruşundan taviz vermeyen bir lider olan Emekli asker Pamukoğlu’nun partisi, açılım sürecindeki pasifliğinden dolayı CHP oylarının kayabileceği bir parti.
2015 seçimlerinde yüzde 3-4 oranında bir oyun kayması durumunda, CHP’nin oy oranı yüzde 13 civarına düşüyor Kılıçdaroğlu’nun seçim döneminde yapacağı birkaç gaf da o yüzde 3’lük oy oranını alıp başka bir partiye hibe edecektir.
Gelelim MHP’ye.
Parti genel başkanının pasiflği ve sadece konuşan, eleştiren, bunun dışında en güçlü rakibi Ak Parti’ye zora düştüğü anlarda destek olan MHP yönetimi, tabandan çok sert tepki alıyor.
17 yıldır partinin başında olan ve bir arpa boyu yol alamayan Bahçeli’nin liderliği, tabanı çok çok rahatsız ediyor. Son olarak Irak ve Suriye tezkeresine destek veren MHP, milliyetçi kesimi hayal kırıklığına uğrattı. Bunun da üstüne Peşmerge’nin şov yapar gibi geçiş yapması, ülkücü tabanı şok etti. “Kendi elimizle PKK’ya yardım ettik, hem de Cumhuriyet Bayramında büyük bir şovla” diyen taban, yine de Devlet Bahçeli’ye oy verir mi?
Son günlerde Büyük Birlik Partisi’ne yapılmak istenen operasyonlara milliyetçi tabandan tepki geliyor. Geleceği olan bir parti olarak görülen BBP, MHP oylarını alabilecek tek parti. Ak Parti’de MHP oylarını alabilir ancak, partinin kalıplaşmış tabanı, MHP dışında sadece BBP’ye oy verebilir.
2015 seçimlerinde de eğer MHP’den kaçışlar olursa BBP yüzde 3-4’lük bir oy alabilir. 2011 genel seçimlerinde yüzde 12,9 oy alan MHP’nin 3-4 puanını BBP’ye kaptırması, MHP’nin, Meclis’e giremeyeceğini gösteriyor. Ak Parti’nin seçimlere günler kala yapacağı algı yönetimi de MHP’yi yüzde 10’un altına düşürebilir.
Peki ya HDP'de durumlar nasıl olur?
Eski BDP’liler yeni HDP’liler de yine 2015 seçimlerine Bağımsız Adaylar şeklinde girecekler. Parti olarak girdikleri takdirde, Meclis’te 150 milletvekili çıkarmaları hiç de sürpriz olmaz. HDP adayı cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yüzde 9,76 oranında oy aldı.
Eğer buna cesaret eder ve parti olarak seçime girerlerse, siyaset dünyasında çok şey değişir. Bağımsız adaylarla girseler bile 40 milletvekili çıkarabilecekleri kanaatindeyim. Böyle bir durumda Ak Parti 510 milletvekiliyle meclise girebilir.
2002 yılında yüzde 34 oy alarak milletvekillerinin yüzde 66'sına sahip olabilen bir Ak Parti, 2015 yılında, yüzde 45 oyla neden milletvekillerinin yüzde 92'sine sahip olamasın?
Muhammed Öztoprak