
Seçimleri öyle ya da böyle atlattık. Ak Parti'nin hiç gitmeyeceği yönünde yapılan algı çalışmaları işe yaramadı. 7 Haziran akşamı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Başbakan Davutoğlu'na kadar birçok isim büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan böyle bir sonucu hiç beklemiyordu. Son gelen anketlerde HDP'nin barajı kılpayı geçtiği görülürken, Ak Parti oy oranı da yüzde 42 civarındaydı. Seçim sonuçlarını böyle bekleyen Erdoğan, gelen sürpriz sonuçların ardından yeni bir plan yapmaya başladı.
Erdoğan Türk siyaset tarihinde görülmemiş bir görüşmeyle yeni planını uygulamaya koydu. CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal ile görüştü. bu görüşme basına, en yaşlı milletvekili sıfatını taşıyan Baykal'ın teamüllere göre açılışta TBMM'ye başkanlık edeceği ve görüşmenin bu minvalde olduğuydu.
Ankara kulislerinden edindiğim bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan Baykal'ın CHP içinde etki edebileceği kişilerle Ak Parti'yi dışarıdan desteklemesi. 258 milletvekiline sahip olan Ak Parti'nin güvenoyu alabilmesi ve hükümet kurabilmesi için 18 milletvekilinin oyuna ihtiyacı var. Bu desteği Baykal eliyle bulmaya çalışan Erdoğan'ın bu gayreti basına, "Erdoğan'ın CHP ile Ak Parti arasında koalisyon için nabız yoklaması ya da Deniz Baykal'ın TBMM başkanlığı için görüşme" olarak değerlendirilse de asıl hedef 3. aşamada Ak Parti'nin tek başına iktidar olmasını sağlamak.
Diğer ihtimallere baktığımız zaman..
Ak Parti - CHP koalisyonu seçimlerde MHP'nin elini güçlendirecektir. Erdoğan bu koalisyonu destekler gibi görünse de ayak direyecek ve koalisyon konusunda uzlaşı sağlanamayacak.
Ak Parti - MHP koalisyonu: MHP ile Ak Parti birçok konuda tam zıt görüşleri savunuyor CHP ile belki ama MHP ile Ak Parti koalisyonu ihtimaller dışında sayılabilir.
___________________________________
Ak Parti - HDP koalisyonu: Koalisyon kurulduğu taktirde ak Parti oyları ilk seçimlerde yüzde 20'lere varan oranda düşecektir. HDP barajı aşmış olsa da, vatandaşın yüzde 80'i HDP=PKK=Öcalan görüşünde. HDP de bu koalisyona yanaşmaz. Zira genç ve başarılı bir siyasetçi olan Selahattin Demirtaş siyasi geleceğini mahvetmiş olacaktır. Seçmenine verdiği sözü tutmamış olacaktır. Yani Ak Parti ile koalisyona onlar da karşı.
CHP'ye koalisyon kurma görev verildiğinde Kılıçdaroğlu kime gidecek? Demirtaş tamam dese bile, MHP bu ortaklıka yer almayacaktır. Bu 2+2'nin 4 ettiği gibi kesin bir şeydir. MHP'ye göre HDP'liler terörist
CHP lideri yeniden Ak Parti'ye gelse de Davutoğlu görünümündeki Erdoğan koalisyon görüşmelerine katılacak ama iktidar hükümet kurmak maksadıyla değil, kamuoyuna "Yapıcı bir parti" gibi görünmek amacıyla yapılacak görüşmeler. CHP lideri hükümet kurmayacak ve azınlık hükümeti kurulup, 45 gün içinde erken seçime gidilecek.
Yukarıda da belirttiğim gibi, kırmızı çizginin altına geçilmeden Baykal devreye sokulacak ve ak Parti dışarıdan 18 milletvekilinin desteğiyle hükümet kuracak.