
-Dershaneler kapatılırsa adalet gelir mi?
-Dershaneler kapatılırsa yerine natif bir “merkezi sınava hazırlık kursu” açılır mı?
- Üniversiteye giriş sınavları kaldırılabilir mi? Kaldırılırsa üniversite seçimi ve öğrenci yerleştirme neye göre yapılır?
-Her üniversite kendi sınavını yapsa, bu sınavın güvenilirliği hangi düzeyde olur? Halk arasında “torpil” olarak
tanımlanan eş, dost ve adam kayırmanın önüne geçilebilir mi?
-Her üniversite kendi sınavını yaparsa, öğrenciler şehir şehir üniversitelerin sınavına gidebilir mi? Bu büyük bir maddi külfet olmaz mı? Maddi durumu iyi olmayan öğrenciler her üniversitenin sınavına gidebilir mi? Parasızlık yüzünden öğrenciler bu sınavlara gidemezse, bu adaletsizliğe yol açmaz mı?
Adaletsizlikten bahsetmişken, barajı bile zar zor geçen zengin öğrencilerin özel üniversitelerde istedikleri bölümü okuyarak, maddi durumu yeterli olmayan öğrencilerin elde edemediği bir imkanı elde etmesi, hatta onlardan daha düşük puan almalarına rağmen özel üniversitelerde daha iyi bölümlerde okuması adaletsizlik değil mi?
Ancak bu mümkün olabilir mi?
Özel okullarda okuyan öğrenciler ile devlet okulunda okuyan öğrencilerin sınava eşit şartlarda hazırlandığını söylemek ne kadar doğrudur?
Bir de meselenin özel ders boyutu var.
Kolejler ile devlet okulları arasındaki farkı kapatmaya çalışan dershaneleri ortadan kaldırmak adalete mi yoksa adaletsizliğe mi yol açar?
-Dershaneler kapatıldığında, burada çalışanların durumu ne olacak?
Ve daha henüz cevabı netlik kazanmayan birçok soru…
-Böyle bir sektörün merdiven altına itilmesi ve vergisiz, ruhsatsız, denetimsiz bir özel ders sistemi haline gelmesi, çocuğunu dershaneye gönderemeyen vatandaşın uğradığı adaletsizliği ortadan kaldırır mı?
-Ayrıca çocuğunu dershaneye göndermeye gücü yeten, ancak özel ders aldırmaya ya da koleje göndermeye gücü yetmeyen veliler yeni bir adaletsizliğin merkezinde yer almaz mı?
Etiketler: dershaneler kurslar