
Ancak Ak Parti hükümeti de, medya önünde her ne kadar İsrail ile kavgalı görünse de Tank ihalelerinin de İsrail firmalarına verilmesini engellemedi. Hatta o kadar ileri gittiler ki Suriye sınırındaki mayın temizleme ihalesini İsrail’e verdiler. Meclis’te çok fazla konuşulmayan bu ihalenin kanununu Anayasa Mahkemesi “Ülkenin en uzun sınır hattının, 49 yıllığına başka bir ülkeye verilmesi, güvenlik açısından sakıncalıdır” mealinde bir gerekçe ile, İsrail’e verilen mayın temizleme ihalesini iptal etti.
İsrail’in modernize ettiği F-4 jetleri bir bir düştü ama..
Askeriye içindeki yetkililerin ısrarlı çabaları sonuç vermedi. 1994 yılında başlatılan ihale görüşmeleri 2006 yılında imzalanmış ve modernizasyona başlanmıştır. İsrail firmasına verilen 26 adet F-4 uçağımızın modernizasyonu İsrail’de yapılmıştır.
1960 yapımı olan bu uçakların 25 yıllık ömrü vardır. 1985 yılında ıskartaya çıkarılması beklenirken, 1990’lardan sonra modernize edilip kullanılması kararı alınmıştır.
Askeriye’nin saf dışı bırakılarak siyasilerin İsrail firması IAI’ya ihaleyi vermek için büyük çaba harcadıkları görülmüştü.
İsrail’e ilk etapta 26 F-4 uçağının modernizasyon ihalesi verildi.
Toplamda İsrail’in modernize edeceği 54 adet F-4 için ilgili şirkete 632 milyon dolar (1,643 milyar TL) ödendi. 2002 yılından bu yana İsrail’in modernize ettiği F-4’lerden 12’si düştü. Düşen uçakların tamamının, İsrail tarafından modernize edilen uçaklar olması dikkat çekse de yapılacak bir şey yoktu. Zararın neresinden dönülse kârdı ama, yine de dönülmedi. Buna rağmen tank ihaleleri de bir bir İsrailli şirketlere verildi.
Milli Savunma Bakanı 2011 yılında düşen bir F-4 uçağı sonrası, Zeki Ergezen'in soru önergesine şu cevabı vermişti:
2001 yılından sonra da İsrail firmaları askeri araçlarımızın tek modernizasyon yapıcısı durumuna getirildi
F-4 uçakların hurdaya ayrıldığı bir dönemde İsrail’e her bir uçak modernizasyonu için (Dış boyası ve elektronik sistemlerin değiştirilmesi vs.) 11 milyon 700 bin dolar (30.4 milyon TL) verildi. Bu para ile o günün şartlarında, en modern uçaklardan olan F-16’lardan 20 adet alınabiliyordu. F-4’ler 2 pilotla uçurulabilinen hantal uçaklardı. F-16’lar hem daha modern hem de tek pilotla uçabilen, konforlu ve F-4 ile mukayese edilemeyecek kadar ekstrası olan uçaklardı.
Buna rağmen 1985 yılında bile askerler arasında “Uçan Tabut” ismiyle anılan bu uçakları 2015 yılına kadar hala kullanıyoruz.
9 günde 3 F-4 uçağımız düştü, 6 profesyonel pilotumuz şehit oldu. Ancak hiçbir babayiğit de çıkıp “Bu uçakları artık kullanmayacağız” deme cesaretini gösteremedi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Bunları kullanırken iki defa düşünmek lazım” açıklaması da acıyarak dinlediğim bir açıklama oldu.
Kendi çocukları ölse acaba bu kadar soğukkanlı davranabilirler miydi?
Hani büyük ülkeydik sahi biz ya. 1960’ların, 1985’te miadı dolan uçaklarını kullanıyoruz. Nerede milli tank, nerede milli uçaklar. Ya çok safız ya da …