Trafik Sigortası Genel Şartları Nelerdir?

2918 Sayılı Trafik Kanunu kapsamında zorunlu olarak yapılan Trafik sigortasının, trafiğe çıkan tüm araçlar için yaptırılması zorunludur.
Bu haber 844 kere okunmuş.25 Kasım 2015, Çarşamba - 19:45

2918 Sayılı Trafik Kanunu kapsamında zorunlu olarak yapılan Trafik sigortasının, trafiğe çıkan tüm araçlar için yaptırılması zorunludur. Sigortalı aracın meydana gelen kazada kusurlu olması halinde devreye girerek, oluşan zararı karşılamayı hedefler. Aracın maddi hasarlı bir kazaya karışması halinde en geç 10 gün içerisinde sigorta şirketine bilgi verilmelidir.

Zorunlu Trafik Sigortası kapsamında karşılanacak maddi zararlar şunlardır:

  • Sigortalı aracın dışında kazada hasar gören diğer araçların maddi hasarları ve exper tarafından belirlenen değer kaybı.
  • Kazada yaralananların, sağlık giderleri. Tedavi ile iyileşmesi mümkün olan yaralanmalarda, hastane ilaç ve diğer sağlık ekipmanları için gerekli olan tutarın tamamı. İyileşme ihtimali bulunmayan (sürekli sakat kalma durumu) yaralıların, hastane masraflarının yanı sıra, bakıcı parası ve ortaya çıkan diğer masraflar. Sakatlık durumunda, sağlık kurulundan alınan raporlara göre hareket edilir.
  • Kazada herhangi bir kişinin hayatını kaybetmesi durumunda, ölen kişinin birinci dereceden yakınlarına ödenecek tazminat.
  • Kazada zarar gören, ev, iş yeri, kamu malları gibi çevre faktörlerinin değeri.

Yukarıda yer alan zararların ödenmesi sırasında, poliçede yer alan teminat limitleri kadarı sigorta şirketi tarafından ödenir. Teminat limitlerini aşan tutarlar için, sigortalı doğrudan sorumlu tutulur. Bu nedenle teminat limitini yüksek tutmak, araç sahipleri için önemli bir avantajdır.

Çeşitli durumlarda ise ortaya çıkan zarar tümüyle araç işletmeninin sorumluğunda kalır. Bu durumlarda sigorta güvencesi devre dışı bırakılır.

Sigorta teminatı dışında kalan bazı durumlar şunlardır:

  • Manevi Tazminatlar
  • Sigortalının kendi aracında meydana gelebilecek zararlar
  • Sigortalının aracında bulunan maddi değere sahip eşyalarda meydana gelebilecek zararlar
  • Sigortalının aracına bağlı römork ve römorkta bulunan eşyalar
  • Dolaylı zararlar için talep edilen tazminat talepleri (iş görememezlik nedeniyle oluşabilecek gelir kaybı gibi)
  • Adli ve idari para cezaları
  • Sigorta anlaşması sırasında, teminat kapsamına alınmayan diğer tüm giderler

Sigorta poliçeleri sona erme tarihinde saat 12:00’dan itibaren geçerliliğini yitirir. Poliçe geçerlilik tarihinden önce yenilenmeyen trafik sigortası hükmünü yitirir ve araç sigortasız olarak işlem görür. Aracın poliçe tarihi sona erdikten sonra karışabileceği kazalarda, sigorta şirketinin sorumluluğu bulunmamaktadır.

Kaynak: Trafik Sigortası Genel Şartları

Etiketler: trafik   sigorta  

YorumlarHiç Yorum Yapılmamış.     'İLK YORUMU SEN YAP'

Adınız Soyadınız:

E-Postanız:

Yorumunuz:

2 + 9 = ?

 
En Son Haberler
Çok OkunanlarBugün . Dün . Bu Hafta
Kritere uygun haber bulunamıyor.
AnketTümü
Vatandaş olarak önceliğiniz nedir?
 
haber yazılımı: buki