IMF Başkanı Kristalina Georgieva ve İspanya Ekonomi ve Dijitalleşme Bakanı Nadia Calvino, Fas’ın Marakeş kentinde düzenlenen IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları kapsamında bir basın toplantısı gerçekleştirdi.
Nadia Calvino, basın toplantısında IMF kotalarının artırılması yoluyla finansman seviyelerinin yükseltilmesine dair anlaşmaya vardıklarını temel olarak açıkladı. Kotaların artış koşulları hakkında detay vermezken, bu artışın IMF’nin küresel finansal istikrarı koruma konusunda önemli bir adım olduğunu vurguladı.
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, İsrail-Filistin çatışmasının küresel ekonomi için bir başka belirsizlik kaynağı olduğunu belirterek, bu çatışmanın ekonomi üzerindeki etkisini ölçmek için henüz erken olduğunu ifade etti. Kotaların artırılmasının ardından oy haklarının değiştirilmesi konusunda bir sonraki adımın planlandığını aktardı.
Georgieva, kota artışının IMF’yi finansal olarak daha güçlü kılacağını ve olası ekonomik şoklara karşı daha hazır hale getireceğini belirtti.
Ayrıca, Georgieva yazılı bir açıklamada, Yoksulluğu Azaltma ve Büyüme Vakfı Fonu’nun (PRGT) 3 milyar dolarlık artırma hedefine ulaşıldığını duyurdu. Düşük gelirli ülkelerin bu fon kapsamındaki kredileri Kovid-19 salgınından bu yana beş kat artarak 30 milyar dolara yükseldi.
IMF kotaları, ülkelerin IMF’ye katkılarını, oy haklarını ve alabilecekleri maksimum kredi miktarını belirleyen ekonomik büyüklüğe dayalı bir sistemdir. Bu kotaların artırılması, ekonomik gücü daha iyi yansıtmayı hedeflerken, ABD’nin yaklaşık yüzde 17,43 ile en büyük paya sahip olduğu IMF’deki kotaların gözden geçirilmesini bekleyen ülkeler arasında yer alıyor. Çin gibi hızla büyüyen ekonomiler, kotaların yeniden düzenlenmesini talep ediyor ve bu değişikliklerin oy haklarına da yansımasını bekliyor.