Aslından kelime anlamı bakımından stratejist askeri bir jargon dili olarak ön plana çıkıyor. Kendini veya savunmasını düşmana göre önceden konumlandırma.İş hayatında ve işletmede ise pozisyonu nu korumak ve rekabet gücünü geliştirmek.
Bu bir şirket veya bir siyasi oluşum hiç fark etmiyor aslında. Bir parti lideri veya önemli bir şirkete CEO .Siz eğer benim olsun fazla büyümeden idare edeyim bana yeter mantığı ile hareket ederseniz bitişiniz kaçınılmaz olur.
Sizin karar verme eğiliminde pastayı büyütme ve pozisyonunuzu konumlama ve bu döngüyü zamanlama refleksi resmin arkasındaki büyük resmi görme . Bu konuda karar vericiler biraz resmi büyük düşünme olayını herhalde arka plana atıyor.Ama büyük ölçekli firmalar bu konuya bayağı bir şekilde kafa yoruyor. Bütçeleri orta bir devlet büyüklüğünde olan firmaların bu güçlerini koruma adına var olan piyasa da kendini geliştirme de karar almada etken faktör. Aslında temel esası piyasa analizinden sonra anlık karar alabilme yeteneği bütün mesele bu.
Gelelim stratejinin siyasetine .Siyasetin en başındaki kişilerin yani parti liderleri açısından olayın izahına liderlerin önlerine gelen bilgi yığınlarını işlenmiş kullanabilecek bilgi haline getirebilmek: ekonomi,sosyoloji, istatistik ve istihbarat gibi bir çok kaynaktan faydalanılmalıdır. Ve şunu iyi bilmek gerekir ki Herkes her şeyi bilmek zorunda değil aslında.Sadece bu işi en iyi bilen insanları bir ekip halinde bir arada bulundurup onlardan gelen bilgi yığınlarını son süzgeç olarak bir potada eritme ve saf bir bilgi halinde kullanma.
İşte bütün mesele ve yapılması gereken bu acaba bizim siyasiler bunu yapabilir mi varın siz düşünün
Etiketler: Siyasetin Stratejisi