İstanbul’da 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP, 39 ilçenin 26’sında belediye başkanlığını kazanmıştı. Ancak seçimden sonraki süreçte bazı belediye başkanları hakkında yürütülen soruşturmalar, görevden uzaklaştırmalar ve belediye meclislerindeki başkanvekilliği seçimleri ilçe yönetimlerinde değişime yol açtı.

BBC Türkçe’nin 30 Ekim 2026 tarihli araştırmasına göre, görevden alınan CHP’li başkanların yerine yapılan seçimlerde bazı belediyelerde yönetim AKP’ye geçti. Bazı ilçelerde ise başkanvekilliği CHP’de kalsa da yöneticilerin parti değiştirmesi siyasi tabloyu etkiledi.

Esenyurt ve Şişli kayyumla yönetiliyor

Soruşturmaların ilk önemli başlıklarından biri Esenyurt Belediyesi oldu. Belediye Başkanı Ahmet Özer, 30 Ekim 2024’te yürütülen soruşturma kapsamında tutuklandı ve görevden uzaklaştırıldı. Yerine önce Can Aksoy, daha sonra Ulaş Akhan kayyum olarak atandı.

Ahmet Özer’in terör suçlamasından beraat ederek tahliye edilmesine rağmen görevine iade edilmediği belirtildi. Belediye halen kayyum yönetiminde bulunuyor.

Şişli Belediyesi de kent uzlaşısı soruşturması kapsamında kayyum atanan belediyeler arasında yer aldı. Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan, 19 Mart 2025’te gözaltına alınarak tutuklandı. Şahan’ın ilgili soruşturmadan daha sonra tahliye edilmesine rağmen belediye yönetimi kayyumda kaldı.

Başkanvekilliği seçimleriyle el değiştiren ilçeler

Gaziosmanpaşa, Şile, Bayrampaşa, Ataşehir, Adalar ve Üsküdar belediyelerinde yapılan başkanvekilliği seçimleri sonucunda yönetim AKP’li adaylara geçti.

Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe’nin görevden alınmasının ardından yapılan seçim, ilçedeki siyasi yönetimi değiştirdi. Benzer süreçler, Şile’de Özgür Kabadayı, Bayrampaşa’da Hasan Mutlu, Ataşehir’de Onursal Adıgüzel, Adalar’da Ali Ercan Akpolat ve Üsküdar’da Sinem Dedetaş hakkında yürütülen soruşturmaların ardından yaşandı.

Buna karşılık Avcılar, Büyükçekmece, Beylikdüzü, Silivri, Eyüpsultan, Beyoğlu, Beşiktaş ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde başkanvekilliği görevleri CHP’de kaldı.

Parti değişimleri de tabloyu etkiledi

Beykoz Belediyesi’nde başkanvekili seçilen Özlem Vural Gürzel, daha sonra AKP’ye katıldı. Bu gelişme, ilçeyi seçim sonrası yönetimi değişen belediyelerden biri haline getirdi.

Çekmeköy Belediye Başkanı Orhan Çerkez ile Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl’ün de AKP’ye katıldığı bildirildi. Ayrıca Bakırköy, Küçükçekmece, Çatalca, Kadıköy belediye başkanları ile Büyükçekmece Belediye Başkanvekilinin Yeni Parti’ye geçtiği belirtildi.

İstanbul’da 31 Mart 2024 sonrası belediye yönetimlerindeki değişim

BelediyeSeçimdeki yönetimSüreçte yaşanan gelişmeMevcut durum
EsenyurtCHPAhmet Özer görevden alındı; kayyum atandıKayyum: Ulaş Akhan
ŞişliCHPResul Emrah Şahan görevden alındı; kayyum atandıKayyum yönetimi sürüyor
BeykozCHPBaşkanvekili Özlem Vural Gürzel, AKP’ye katıldıAKP yönetiminde
GaziosmanpaşaCHPBaşkanvekilliği seçimini AKP kazandıAKP yönetiminde
ŞileCHPBaşkanvekilliği seçimini AKP kazandıAKP yönetiminde
BayrampaşaCHPBaşkanvekilliği seçimini AKP kazandıAKP yönetiminde
AtaşehirCHPİkinci başkanvekilliği seçimi AKP lehine sonuçlandıAKP yönetiminde
AdalarCHPBaşkanvekilliği seçimini AKP kazandıAKP yönetiminde
ÜsküdarCHPBaşkanvekilliği seçimini AKP kazandıAKP yönetiminde
ÇekmeköyCHPBelediye başkanı AKP’ye katıldıAKP yönetiminde
TuzlaCHPBelediye başkanı AKP’ye katıldıAKP yönetiminde
BeşiktaşCHPRıza Akpolat sonrası başkanvekili seçildiCHP yönetiminde
BeylikdüzüCHPMehmet Murat Çalık sonrası seçim yapıldıCHP yönetiminde
İBBCHPEkrem İmamoğlu sonrası meclis seçimi yapıldıCHP yönetiminde
AvcılarCHPBaşkanvekilliği seçimi yapıldıCHP yönetiminde
BüyükçekmeceCHPBaşkanvekilliği seçimi yapıldıCHP yönetiminde
BeyoğluCHPBaşkanvekilliği seçimi yapıldıCHP yönetiminde
SilivriCHPBaşkanvekilliği seçimi yapıldıCHP yönetiminde
EyüpsultanCHPBaşkanvekilliği seçimi yapıldıCHP yönetiminde