Ramazan ayında sahur ve iftarda tercih edilen bazı bitkisel kaynaklı besinler, uzun süre tok kalmaya yardımcı olarak günlük yaşamı kolaylaştırıyor.
Acıbadem Kayseri Hastanesi’nden Diyetisyen Büşra Nur Enez Baş, Ramazan ayında sağlıklı ve dengeli beslenmeyi desteklemek amacıyla süper besinler olarak tanımlanan bazı bitkisel ürünlerin sofralarda yer alabileceğini belirtti. Kinoa, amarant, chia ve keten tohumu gibi besinlerin hem sahurda hem de iftarda çeşitli şekillerde kullanılabileceğini söyleyen Enez Baş, bu gıdaların bağışıklık sisteminden kilo kontrolüne kadar birçok alanda destekleyici özellik taşıdığını ifade etti.
Süper besinler bitkisel protein kaynağı olarak öne çıkıyor
Besin değeri yüksek olan süper besinlerin antioksidan, antidiyabetik ve anti hipertansif özellik gösterdiğini belirten Diyetisyen Enez Baş, bu ürünlerin aynı zamanda protein, lif ve Omega-3 açısından zengin içerikleriyle dikkat çektiğini söyledi. Özellikle bitkisel protein kaynağı arayanların bu besinleri değerlendirebileceğini kaydeden Baş, “Vejetaryen ve vegan beslenen bireyler için alternatif bir protein kaynağı olabilir. Ayrıca glisemik indekslerinin düşük olması nedeniyle diyabet hastaları için de uygun bir seçenek olabilir” açıklamasında bulundu.
Uzun süre tokluk ve sindirim kolaylığı sağlıyor
Bu ürünlerin içerdiği yüksek lif miktarına da dikkat çeken Enez Baş, lifin sindirim sistemine olan katkısına değinerek, “Bu nedenle de hem bağırsak sağlığını destekliyor hem de uzun süre tok kalmamıza sebep oluyorlar. Bu açıdan da kilo kontrolü yapmamıza yardımcı oluyorlar. Omega-3 açısından zenginler. Bu sayede de kolesterol seviyelerimizi iyileştiriyorlar. Bağışıklığımızı düzenliyorlar” bilgisini paylaştı.
Sahur ve iftarda farklı formlarda tüketilebilir
Ramazan boyunca hem sahurda hem de iftarda bu ürünlerin tüketilebileceğini belirten Diyetisyen Büşra Nur Enez Baş, farklı tariflere uygun formlarda değerlendirilebileceğini vurguladı. “Bu süper besinleri özellikle Ramazan’da hem sahurlarımızda hem iftarlarımızda tercih edebiliriz” diyen Enez Baş, sahurda yoğurt ya da sütle birlikte karıştırılarak meyve ve kuruyemişlerle sağlıklı kaseler oluşturulabileceğini ifade etti. İftar sofralarında ise çorbalara eklenmesi, salatalarda kullanılması ya da haşlanarak pilav alternatifi olarak sunulması gibi önerilerde bulundu. Ayrıca, “Bazılarından iftar sonrası sağlıklı ve tatlı alternatifi oluşturabiliriz” şeklinde konuştu.
Tatlı yerine sağlıklı alternatif olabilir
Ramazan ayında özellikle iftar sonrası tüketilen şerbetli tatlılara alternatif olarak bu besinlerin tercih edilmesini öneren Diyetisyen Enez Baş, bu sayede günlük kalori alımının sınırlandırılabileceğini de ifade etti. Sahurda tüketildiğinde ise gün boyunca kan şekeri seviyesini daha dengeli tutarak tokluk süresini uzattığını belirten Baş, ayrıca Ramazan ayında sık karşılaşılan kabızlık probleminin de önüne geçilebileceğini sözlerine ekledi.