Dolar endeksi, geçen hafta 107 seviyesinden başlayan düşüş ivmesinde dün 105 bandına geriledikten sonra bu noktada yatay harekete başladı.
Piyasa katılımcıları, bugün açıklanan ve beklentinin üzerinde gelen ÜFE verisi sonrası dolarda yukarı yönlü hafif bir hareket gördükten sonra endeksin yeniden yönünü aşağı çevirdiğini gördü. Şimdi ise gözler bugün TSİ 21.00’de açıklanacak FOMC Eylül ayı toplantı tutanaklarında olacak.
Yarın ise Fed’in faiz politikası için yakından takip ettiği en önemli veri olan TÜFE, yatırımcıların radarında olacak. Son günlerde Fed’in biraz daha güvercin bir yaklaşımla sıkı para politikası koşullarını gevşetebileceğine yönelik spekülasyonlar oluşmaya başlarken DXY’ın mevcut yatay görünümü, bu söylemin fiyatlandığına dair bir izlenim verdi.
Diğer yandan dolar, son aylardaki güvenli liman konumunu Orta Doğu’daki savaş boyutuna yükselen gerginliğin ardından korusa da altın talebindeki artış göz ardı edilmiyor. ABD tahvil getirilerindeki gerileme de dolardaki düzeltmeyi destekleyen faktörler arasındaydı. Bu noktada Fed yetkililerinin de bankanın faiz artırımına daha fazla gerek olmayabileceğine dair söylemlerde bulunması dolardaki kısmi gevşemeyi destekleyen notlardan biri olarak kabul edilebilir.
Majör para birimlerinin dolar karşısındaki durumlarını kontrol edersek; EUR/USD paritesi, 1,0448 seviyesinde bulduğu talebin ardından bir haftalık periyotta %1,5 yükselişle 1,06 bandına geri döndü. Ancak bazı piyasa yorumcuları, bu eğilimin daha çok dolardaki düzeltme eğiliminden kaynaklandığını düşünürken Euro Bölgesi için karamsar kalmaya devam ediyor.
GBP/USD, benzer bir ivmede euro’dan daha iyi performans göstererek 1,2 seviyesinden bulduğu destekle bir haftalık zaman diliminde %2,2’nin üzerinde yükselişle 1,23 bandına adım attı.
USD/JPY, geçen hafta 147 seviyesine kadar uzanan ani düşüşün ardından 148 – 149 bandında yatay kaldı. Bununla birlikte yen, geçmiş dönemlerde tecrübe edildiği gibi özellikle jeopolitik risk dönemlerinde güvenli liman varlığı olarak kullanılan para birimlerinden biri olarak görülüyor.
Piyasa yorumcuları ise Orta Doğu’da tansiyonun daha da yükselme durumuna göre yen talebinin önümüzdeki günlerde artabileceği ihtimalini göz önünde tutmaya devam ediyor.