Anadolu Ajansı‘nın haberine göre, Lokman Hekim Üniversitesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Celil Göçer, çocuklarda kulak burun boğaz hastalıklarının erken teşhisinin büyük önem taşıdığını söyledi. Prof. Dr. Göçer, bu hastalıkların çocukların gelişimini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.
Çocukların işitme ve konuşma gelişiminin erken yaşlarda oluştuğunu vurgulayan Prof. Dr. Göçer, zamanında yapılan müdahalelerin önemini belirtti. Erken teşhisin, çocukların işitme kaybı ve konuşma bozukluğu gibi sorunlarla karşılaşmasını engellemede büyük rol oynadığını ifade etti.
Prof. Dr. Göçer, tedavi edilmeyen kulak burun boğaz rahatsızlıklarının, çocukların eğitim hayatını ve sosyalleşmelerini olumsuz etkileyebileceğini dile getirdi. Bu durumun, çocukların özgüvenlerini de olumsuz etkileyebileceğini belirtti.
Uzman, ailere çocuklarında herhangi bir kulak burun boğaz problemi fark ettiklerinde vakit kaybetmeden bir KBB uzmanına başvurmaları tavsiyesinde bulundu. Erken müdahalenin, çocukların sağlıklı bir gelişim göstermelerini ve yaşıtlarıyla aynı seviyede eğitim almalarını sağlayacağını açıkladı.
Türkiye‘deki çocukların sağlıklı bir şekilde büyümeleri için erken teşhisin önemini tekrar vurgulayan Prof. Dr. Göçer, aileleri bilinçlendirmenin ve erken teşhisin sağlanması için düzenli sağlık kontrollerinin önemini hatırlattı. Sağlıklı bir gelecek için çocukların kulak burun boğaz sağlığının yakından takip edilmesi gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Göçer, çocuklarda görülebilecek olası sorunlar arasında orta kulak iltihaplanması, bademcik iltihaplanması ve geniz eti büyümesini örnek gösterdi. Bu sorunların erken teşhis ve tedavisi ile kalıcı hasarların önlenebileceğini vurguladı. Ailelerin çocuklarının gelişimini yakından takip etmeleri ve olası sorunları zamanında tespit etmeleri konusunda uyarıda bulundu.
Son olarak, Prof. Dr. Göçer, sağlıklı bir toplum için çocuk sağlığının önemini bir kez daha hatırlattı ve aileleri bu konuda duyarlı olmaya çağırdı.

